Nyheder

Tænder og sundhed – sådan passer du bedst muligt på dine tænder

Dine tænder har en størrere betydning for din sundhed, end du måske lige går og regner med. Det er vigtigt at passe bedst muligt på dem. Sunde tænder giver et smukt smil der er værd at vise frem. Man kan derfor godt sige, at en omhyggelig pleje giver både fysisk og psykisk sundhed.

Hold dine tænder hvide og frie for huller

Halvdelen af danskerne ved ikke, at sunde tænder kan have betydning for resten af kroppen, og at tænder og mund kan være afgørende for, hvordan kroniske livsstilssygdomme udvikler sig. Mens de fleste ved, at jævnlige besøg hos tandlægen er afgørende for at holde tænderne hvide og fri for huller, er langt færre klar over, at sunde tænder også er vigtige for bl.a. at undgå forværring af kroniske livsstilssygdomme sin diabetes og hjerte-kar-sygdomme. Op mod halvdelen af danskerne kender ikke til den direkte sammenhæng mellem sunde tænder og et godt helbred.

Betændelse i tænder og mund kan påvirke resten af kroppen og menes at kunne forværre betændelsessygdomme andre steder i kroppen. Betændelse i munden udgør en særlig risiko for mennesker, der har nedsat modstandskraft pga sygdom eller medicin. Almindelige bakterier i mundhulen kan blive farlige for mennesker med parodontitis, fordi bakterierne føres med blodet rundt i kroppen. Dette kan i slemme tilfælde fører til betændelse i hjerteklapperne, der kan være livstruende.

Prioriter dine tænder – de skal holde hele livet

Alle kroppens overflader er dækket af væv (hud, hår,negle) der hele tiden fornyes. I modsætning hertil stikker tænderne ud gennem tandkødet uden evnen til at forny overfladen. Det indebærer at tandoverfladen er sårbar over for ansaling og ophobning af bakterier, der kan skade tanden og den støttevæv. Tanden er en unik struktur, der kræver særlig omhu for at undgå skader.

Det handler ikke så meget om det at børste tænderne rene, som det handler om, at man vænner sig til, at man altså børster sine tænder. Voksne har tættere tænder end børn og burde derfor ogs bruge tandtråd og tandstikker, for at opnå det bedste resultat. Det er vigtigt at tandlægebesøgene passet og de findes heldigvis over hele landet. Tandlæger på Frederiksberg, som i Vejle. Ligemeget hvilken tandlæge du snakker med, vil de sige, at det er vigtigt man tænker over, hvad man putter i munden. Så snart mælketænderne er ude og det blivende gebis har sat sig, er der ingen fortrydelsesret.

Uanset hvor godt vi børster og renser, og hvor gode vi er til at overholde besøgene hos tandlægen, forandrer tænderne sig i takt med, at vi bliver ældre. Rygning, te, kaffe, rødvin og lakrids er eksempler på ting der sætter ekstra tydelige spor. Men selv om vi forsager alt det, bliver tænderne altså mere gule med alderen.

Du kan sagtens vær stolt af dine sunde tænder

Tænder har flere funktioner for os mennesker. De har både en kosmetisk og social funktion, samt en mere praktisk. Vi har som udgangspunkt vores tænder, som et værktøj til at tygge vores mad, hvilket er den grundlæggende grund til vi skal passe på dem. Flere ser også flotte, hvide tænder som et symbol på status. Et smukt, hvidte, bredt smil betyder meget for hvordan andre opfatter dig. Jo mere tilfreds du selv er med dine tænder, jo mere har du lyst til at smile og vise dem frem. Det kan godt betale sig at passe på sine tænder og investere ekstra tid og penge i dem. De skal holde hele livet.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *