Sundhed

Vaccinationer er vigtige for vores grundlæggende sundhed

I Danmark vaccinerer vi mod en række alvorlige sygdomme for at forebygge og begrænse forekomst af sygdommene. Det er Sundhedsstyrelsen, der sammensætter vaccinationsprogrammerne i Danmark.

Vaccinationsprogrammer i hele Danmark

Vaccinationsprogrammer har en lang historie i Danmark, og vacciner har haft stor betydning for vores folkesundhed. Vaccination har stoppet spredningen af en lang række alvorlige sygdomme i Danmark, men mange af sygdommene forekommer stadig på verdensplan, og det er derfor fortsat vigtigt, at en stor andel af befolkningen bliver vaccineret.

Vacciner får kroppen til at danne antistoffer mod sygdommen, så man bliver immun over for den virus eller nakterie, der forårsager sygdommen. En person, der er vaccineret, danner antistoffer, der beskytter mod sygdommen på samme måde, som hvis personen havde haft sygdommen. Vi siger, at personen er blevet immun. Kroppen kan nemlig huske det, hvis personen senere møder den virus eller bakterie, den er vaccineret mod. Her kan antistofferne forebygge sygdom/smitte. På denne måde kan vaccination forebygge sygdom hos den enkelte og generelt i samfundet.

Vacciner kan være ”dræbte vacciner”, der indeholder dele fra de dræbte virus eller bakterier. Vacciner kan også være ”svækkede vacciner”, der består af virus eller bakterier i en levende, men svækket form. Andre vacciner kan bestå af afgiftede giftstoffer (fx stivkrampe) eller af viruslignende partikler.

Børnevaccinationsprogram og sygdomme

Danmark tilbyder en bred vifte af vacciner til for eksempel den danske børnevaccinationsprogram og rejsevacciner, som distribueres til det danske sundhedsvæsen. De fleste bliver vaccineret som helt små og har hermed forebygget mod sygdommen fra helt små af.

Det danske børnevaccinationsprogram er et tilbud til alle børn om gratis vaccination mod ti infektionssygdomme. Nogle sygdomme vaccineres der for fordi de er meget smitsomme eller farlige at blive smittet af. Der er blandt andet tale om sygdomme, som mæslinger, fåresyge, røde hunde og kighoste, som vi alle kender.

Influenza er en af de mere udbredte sygdomme. Her er der tale om en virusinfektion, der rammer luftvejene. Alle mennesker kan få influenza, men særligt ældre over 65 år, gravide og personer med kroniske sygdomme er i højere risiko for et alvorligt forløb af sygdommen. Vaccination nedsætter ikke kun risikoen for indlæggelse og død som følge af influenza, hvis man alligevel skulle blive smittet med influenza på trods af vaccination.

Man skal selvfølgelig være opmærksom på, at alle sygdomme kan give bivirkninger herunder allergiske reaktioner.

Rejsevaccinationer kan være livsvigtige

Vaccination er selvfølgelig kendt som med man får, når man er yngere. Men vacciner er også noget man kaster sig ud i, når man skal rejse til udlandet. Der er en lang række sygdomme, der er en større risiko for at få, når man rejser fra danmark til andre lande.

På hjemmesiden Blivvaccineret.dk, kan man læse om de mange forskellige vacciner der anbefales, alt efter hvor turen går hen. Hvis du for eksempel rejser til uden for europa er der en lang række baktier, som ens immunsystem slet ikke har stået overfor før, og derfor kan have svært ved at bekæmpe.

Alt efter hvor lang tid du er væk, er der forskel på i risiko og doserne er forskellige. Det anbefales næsten altid, at man får en stivkrampe og nogle gange en Difteri vaccine, hvilket er de helt basale. Der kan være yderligere anbefalinger, alt efter hvor man rejser hen. Hvis turen går til sydafrika, bør man for eksempel også få en mod Hepatitis A, som er smitsom leverbetændelse.

Det kan være en god ide at undersøge vacciner inden man skal ud og rejse. Nogle koster penge og andre skal tages nogle gange op til rejsen. Det er derfor altid en gode ide at være godt forberedt, hvis man ønsker den bedst mulige sikkerhed og forebyggelse.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *