Sundhed

Stress, Den mørke gang med lys for enden.

 

Kan du ikke bare sige op i stedet ?

Jeg har stress… det var ikke nemt at indrømme overfor mig selv, og der var også nogle folk der havde MEGET svært ved at forstå hvordan dette kunne være et problem.

” Tag dig sammen ! ”

” Bare tænk på hvordan det er i lande med krig og sult ”.

Det var ting jeg hørte fra de folk som ikke forstod hvor jeg var, fordi der er andre der har problemer i verden så er mine problemer stadig reelle, og de bør ikke være en petitesse.
Da jeg gik til min chef og sagde at jeg meldte mig syg, mødte jeg ikke forståelse, det eneste jeg fik med på vejen var skepsis og han sagde indenfor 2 min. ” Kan du ikke bare sige op i stedet ”.

Hvorfor lige mig ?

Dette var starten på et forløb hvor jeg måtte genfinde mig selv og reflektere over hele min sindstilstand og professionelle identitet.

Mange af mine frustrationer havde fundament i mit professionelle liv, mangel på faglige omgivelser, hvor u-uddannet anciennitet havde højere værdi end nye, uddannet og faglige argumenter, ” Det plejer vi at gøre ”, dette gjorde at jeg langsomt blev mere og mere indbrændt og desillusioneret over mit arbejde, til sidste havde jeg næsten isoleret mig fra mine kollegaer og var ikke særlig sund i min mentale tilgang til mit arbejde.

Depressiv og fremmedgørende.
Depressiv og fremmedgørende.

Det er svært at se på sig selv.

I retrospekt var der nok flere signaler omkring på begyndende stress, men jeg var forlangt nede til at opfatte det, jeg var frustreret, bitter og brugte meget af min fritid på at brokke mig, over mine problemer til alle der gad at hører på mig, i det hele taget, var jeg ikke ligefrem sund at være omkring og dette var bare med til at grave mig længere ned.

Frustration.
Frustration.

En dag ringede jeg til min læge i hvor jeg ville klage over søvnløshed, lægen spurgte mig om hvordan jeg havde det og jeg fortalte ham lidt omkring hvad der foregik i mit liv.

Jeg fortalte ham hvordan jeg følte mig pakket ind i vat når jeg gik på arbejde, at jeg løb panden mod en mur og en konstant følelse af at skubbe en sten op af et bjerg, han sagde at jeg burde gå til min arbejdsgiver og melde mig syg i 14 dage, at jeg skulle huske at min loyalitet var overfor mig selv og ingen andre.

Stress-håndtering.

Du bliver ikke den du var før, det er ikke den person du vil være, du bliver en ny og komme videre.

Jeg brugte de første 14 dage på at acceptere at der faktisk var et var et problem, at jeg skulle se det i øjnene, det var svært og der var en del mure og fordomme der skulle besejres.

For at lærer at håndtere stress, tilbyder mange kommuner et stress-håndterings forløb, her får man forskellige kompetencer til hvordan man behandler stress, hvordan det virker på kroppen og hvordan man kan lette nogle af de skadelige effekter der følger og selvfølgelig ikke mindst mindfullness.
Der er også den vigtige fact, som mange der deltager i disse forløb inklusiv mig selv havde, vi blev spurgt,

” Hvad forventer du at få ud af dette forløb ? ”
hvortil næsten alle svarede følgende.
” Jeg vil gerne komme tilbage til mit gamle jeg. ”

problemet er, jeg er ikke den person mere, jeg er mange erfaringer rigere, på godt og ondt, og det handler om at komme videre og lærer af hele dette dybt frustrerende forløb og komme ud på den anden side som en klogere og mere reflekterende person med selv-indsigt nok til at kunne sige fra før du står i en lignende situation, så hvis du står i denne situation og for tilbudt stress-håndterings forløbet, så tag endelig imod det, personligt kan jeg kun sige god for det.

Sad

Jeg er nu i gang med ny uddannelse og har sagt farvel til min gamle branche, jeg er godt tilpas i en branche der udfordre mig fagligt og personligt, jeg ser frem til en professionelt liv med udfordringer og kollegaer der har noget at byde på og som udfordre mig positivt i min hverdag.

Min Sandheder.

Jeg brugte lang tid på at reflektere over mit liv og tilværelse under hele dette forløb, og det er en ongoing process, hvor jeg ofte revurdere mine standpunkter men jeg føler jeg lærer af det og jeg syntes det er en sund tilgang til tilværelsen, hver åben for nye indtryk og anerkend at du ikke ved alt men når du ser noget nyt og spændende så undersøg og reflektere over det, hvis det kan bruges så tag det til dig, med dette er jeg er nået frem til et par sandheder, eller nogle sandheder for mig.

*Acceptere hvor du er, og lad dine problemer blive hvor de er, kom videre, sørg for at de faktorer der er et problem i din hverdag er væk.

*Meditation / mindfullness er en fantastisk måde at tage en 10 minutters pause og få noget ro i din hverdag, det er en god måde at undslippe hverdagens travlhed, jeg bruger eksempelvis togture eller busture.

*Jeg er ikke samme person som jeg var før, det er ikke den person jeg vil være, jeg vil ikke være en del af en arbejds kultur der gør jeg bliver sur, bitter og syg.

*Gør det ikke til et tabu, det hjælper at snakke om det, hver åben omkring dine problemer og det vil hjælpe med at sætte dig fri.

 

hver åben overfor forandring.
hver åben overfor forandring.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *